Ze salátu, okurek a zelí

Salátová polévka

Cibulovou jíšku s paprikovým kořením zalijeme vodou (mlékem), přidáme bujón a povaříme. Osolíme, opepříme, přidáme nakrájený salát (1 hlávka). Dochutíme octem a cukrem a dále povaříme. Je možné zjemnit smetanou. Podáváme s vařeným bramborem a krájeným salátem. Je chutná i studená.

Osvěžující okurková polévka

1 kg bílého jogurtu nebo kysaného mléka
1 větší salátová okurka
2 stroužky česneku
sůl a pepř (může být i bílý)

na dochucení:
1 lžíce olivového oleje
hrst sekaných vlašských ořechů k podávání (nemusí být)

4 lžíce čerstvého nasekaného kopru

Okurku nakrájejte na jemné plátky, kostičky nebo ji nahrubo nastrouhejte. Spojte s rozšlehaným mlékem či jogurtem, utřeným česnekem a dochuťte solí a pepřem. Dejte vychladit. Před podáváním můžete polévku zakápnout olejem a posypat ořechy i koprem. Servírujte s chlebem.

Zelné závitky

hlávka zelí
plátkový sýr
šunka nebo šunkový salám (silnější kolečka, asi 2 mm)

hladká mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení

Zelí rozebereme na listy, vykrájíme košťál a listy pár minut povaříme. Scedíme a necháme vychladnout. Na list zelí položíme plátek sýra, kolečko šunky a smotáme do závitku. Závitky obalíme v klasickém trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme v rozpáleném tuku.         

Čalamáda z červené řepy a zelí

1 kg červená řepa
0,3 kg cibule
1,5 kg zelí

nálev 3 lžíce
sůl
1 l vody
20 dkg cukr
0,25 l octa

Zeleninu důkladně očistíme. Zelí nakrájíme najemno, řepu oloupeme a nahrubo nastrouháme - syrovou! Cibuli oloupeme a pokrájíme na větší kusy. Můžeme ji i úplně vynechat, nemusí být. Všechnu zeleninu promícháme. Nachystanou zeleninu hned plníme do sklenic a zaléváme nálevem, na který svaříme vodu s octem, cukrem a solí. Sterilujeme asi 20 minut. Čalamádu z červené řepy a zelí podáváme jako přílohu.