Z dýně

Polévka Hokkaidó

půl kila dýně Hokkaidó
citrónová šťáva
olivový olej
bazalka
kari
sůl
lžíce kysané smetany

Omytou dýně neloupeme, jen ji zbavíme semínek a pokrájíme na kostičky. Osmahneme je na oleji s kari, podlijeme asi půl litrem vody a dusíme do měkka. Pak rozmixujeme, případně ještě můžeme rozředit vodou, osolíme, přidáme citronovou šťávu a bazalku. Na talíři dozdobíme lžící kysané smetany (v tom případě ale vynecháme citron).

Dýně i jinak

Našim dětem chutná dýně nejvíce jako dýňová polévka. Dýně lze i jako přílohu. Většinou se dá nakrájet  na podlouhlé asi 2 cm široké měsíčky a ty pak se vaří. Mohou s i péct spolu s masem (přidá se  až ke konci pečení). Podává se s vařenými bramborami jako příloha nebo i bez brambor. Výhodou je, že vaření  i pečení  je za pár minut.

Pokud máte rádi restovanou zeleninu. Dýně je dobrá také osmahnutá. Pak už stačí jen steak, hranolky a další orestovaná zelenina (mrkev, paprika, cuketa, rajče, celer, pórek…). Zeleninu různě kombinujeme podle toho, co dům dá a používáme koření "grilovaná zelenina".