Z brambor

Bramborový placek na plechu

uvařené brambory (nejlépe z předešlého dne)
1 vejce
polohrubou mouku - přiměřeně (aby se těsto nelepilo)

Brambory utřeme na hrubo. Pak přidáme vejce a polohrubou mouku. Zamícháme a podle lepkavosti dosypáváme mouku. Těsto rozvalíme na předem vymaštěný plech. Dáme pak péct do předehřáté trouby na 200 C, dokud není ze spodní strany hnědý! Podáváme potřený máslem a s domácími uzeninami (nejlépe od Nás).

Bramboráčky

surové brambory
1 domácí vejce
1 hrnek ovesných vloček (když je sezóna zeleniny, místo vloček můžeme dát cuketu)
sůl
česnek
majoránka
olej

Dáme si do misky ovesné vločky, které jsou ponořené ve vodě asi tak na 15 min. Mezitím si nastrouháme brambory, které osolíme. Do bramborové směsi přidáme okapané ovesné vločky. Zamícháme a přidáme natřený česnek, majoránku a vejce. Vše dobře promícháme. Rozehřejeme si pánev s olejem a uděláme malé placičky. Smažíme do zlatova.

Smetanové brambory s Nivou

1 a 1/2 kg brambor
120 g nastrouhané nivy
200 g zakysané smetany
3 ks vajíčka
máslo na vymazání

Brambory uvaříme ve slupce, poté oloupeme a nakrájíme na kolečka. V misce smícháme vajíčka se zakysanou smetanou a nivou. Vymažeme máslem zapékací mísu, nasypeme brambory a zalijeme polovinu připravené směsi ze zakysané smetany. Vše důkladně promícháme, a urovnané brambory nakonec přelijeme druhou polovinou směsi. Pečeme v předehřáté troubě na 200 C na 30 - 40 minut.

Bramborová kaše s pastiňákem

3 velké pastináky nakrájené na kostičky
2 velké brambory nakrájené na kostičky

100 ml mléka
100 ml olivového oleje
sůl

Vložte pastinák a brambory do hrnce. Přilijte mléko, olivový olej a vodu tak, aby byla zelenina ponořená. Osolte a povařte přibližně 15-20 minut tak, aby byla zelenina měkká. Brambory s pastinákem slijte, ale trochu tekutiny si nechte stranou. Uvařenou zeleninu přesuňte do pánve, rozmačkejte a na plotýnce prohřejte. Pokud se vám směs zdá příliš suchá, nařeďte ji odlitou tekutinou.