Z kořenové zeleniny

Karbanátky z kedluben

40 dkg kedluben
3 žemle

1 vejce
2 dkg tuku
2 vařené brambory
nať petržele
strouhanka
sůl
pepř

tuk na smažení

Kedlubny oloupeme, uvaříme v osolené vodě a jemně nasekáme. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a jemně nastrouháme. Žemle namočíme a vymačkáme, utřeme je s tukem, vejcem a brambory. Přidáme nasekané kedlubny, sůl, pepř, nasekanou petrželku a podle potřeby strouhanku. Pořádně vymícháme a tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Celerové řízky

2 plátky citronu
600 g celer
2 ks hřebíček
olej na smažení
mletý černý pepř

na obalení hladká mouka, strouhanka, vejce, mléko

Celer očistíme, nakrájíme asi na 0,5 cm plátky a vložíme do osolené vroucí vody s plátky citronu, hřebíčky a pepřem. Nevaříme příliš doměkka, pouze povaříme. Pak celer vyjmeme, osolíme, necháme vychladnout. Klasicky obalíme v mouce, vejcích rozšlehaných s mlékem a strouhance. Celerový řízek smažíme v rozpáleném oleji dozlatova a podáváme s vařeným bramborem.             

Smažená cibule                    

6 velkých cibulí
sůl
tuk na smažení
2 vejce
100 g hladké mouky
2 lžíce smetany
kypřicí prášek

Oloupané cibule nakrájíme na silnější plátky, osolíme je a necháme chvíli odležet. Z vajec, mouky a smetany vyrobíme těstíčko, které můžeme ještě zkypřit špetkou kypřícího prášku. Do těstíčka namáčíme plátky cibule a smažíme je na rozpáleném tuku. Podáváme s tatarkou, jako příloha se hodí chléb i brambor.